Presentem l’estudi “LA COVID A ANDORRA – LA SEVA INCIDÈNCIA EN L’ECONOMIA DE LA CLASSE TREBALLADORA”

RDP covid-reig-cres
  • Aquest treball sorgeix de la inquietud de Reig Fundació per conèixer de manera objectiva com la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 ha afectat el present i el futur de la classe treballadora a Andorra.
  • Marta Alberch, l’autora s’ha centrat en diferents àmbits i ha treballat amb més d’un centenar d’indicadors per fer una anàlisi de la situació i buscar respostes a les hipòtesis de si la classe treballadora ha vist afectats els seus benestars materials i subjectius, i si la precarietat i vulnerabilitat d’una part de la nostra societat s’ha vist afectada per la pandèmia.
  • L’enquesta realitzada pel CRES de l’ARI (Andorra Recerca i Innovació) centrada en persones que estaven o havien estat en situació de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o a l’atur durant els darrers mesos confirma que aquest és un dels segments de la població que ha patit més els efectes de la crisi.

.

portada estudi covid-reig-cres.

.

Sant Julià de Lòria, 13 de gener de 2022. Avui s’ha presentat l’estudi “LA COVID A ANDORRA – LA SEVA INCIDÈNCIA EN L’ECONOMIA DE LA CLASSE TREBALLADORA” de Reig Fundació. L’autora n’és la Marta Alberch Terrés, fundadora i directora d’Andtropia i ha comptat amb la col·laboració del CRES de l’ARI.

.

Tal i com declara Deborah Ribas, presidenta de Reig Fundació, “aquest estudi se centra bàsicament en les repercussions que la pandèmia ha tingut sobre la nostra economia i concretament en l’economia familiar. És en aquest sentit que la Fundació ha volgut facilitar elements de reflexió d’un fet epidemiològic d’abast mundial que va trasbalsar fins a límits insospitats les nostres vides en molts aspectes. El treball és una primera lectura, puntual, d’aquesta transformació”.

.

Com explica l’autora, l’estudi consta de dues parts. La primera està focalitzada en com la pandèmia ha impactat Andorra i com ens estem recuperat i inclou dades sobre la població, en general, i de la classe assalariada, en concret. S’hi recullen dades i indicadors demogràfics, econòmics, de salut i d’educació. I s’ha incidit en la part social I laboral vistes les conseqüències de la pandèmia.

.

A la segona part s’ha buscat saber com la pandèmia ha afectat la classe treballadora a Andorra i mostra les respostes de persones treballadores que van estar en STCT o a l’atur en algun moment, més o menys llarg, des de l’inici de la pandèmia i es comparen amb les de la població en general. Es focalitzen en quatre blocs: situació laboral, context econòmic personal, afectacions en la seva vida privada i l’oci i temps lliure.

.

De manera molt resumida, la conclusió que es pot extreure de l’estudi és que hi ha hagut col·lectius que s’han vist més impactats per la crisi que d’altres com els temporers, les dones, els assalariats en més precarietat i les persones que han estat en STCT o a l’atur. Aquesta crisi ha fet que la precarietat d’aquests col·lectius i les desigualtats internes entre quintils hagin augmentat.

.

En l’estudi també s’ha inclòs les possibles tendències que es poden donar aquest 2022 com a conseqüència de la crisi sanitària, econòmica i social que ha provocat la Covid i que s’han sintetitzat en cinc: incertesa, alça dels preus i crisi de subministraments, reinventar-se a la feina, amb perspectiva de gènere i tensions socials.

.

En el resum executiu que adjuntem a aquesta nota, s’inclouen les principals conclusions per a cadascun dels sis àmbits que formen part de l’estudi. Dites conclusions ens han permès formular una sèrie d’accions a tenir en compte i on continuar treballant per poder sortir reforçats d’aquesta crisi que hem agrupat en tres àrees: com reduir el possible increment del risc de pobresa i de situacions de vulnerabilitat; garantir l’accés als serveis de salut mental i actuar-hi amb immediatesa per prevenir-ne els seus efectes entre els col·lectius amb més risc; i assegurar que l’educació, des d’infantil fins a la post obligatòria, no es vegi afectada per aquesta crisi ja que les conseqüències a llarg termini poden ser importants.

.

Per acabar els autors volen agrair la col·laboració de totes les administracions, entitats i persones que han participat i han fet possible aquest estudi.

.

Podeu consultar l’informe complet fent clic aquí

.

Aquí podeu llegir el resum executiu i la presentació en infografies

,

També està disponible al web de Reig Fundació

caCatalà