El passat 6 d’octubre, juntament amb la Universitat d’Andorra vam organitzar la 1ª jornada Empreses i Entitats sense ànim de lucre amb l’objectiu de que pogués ser un punt de trobada i intercanvi entre empreses i entitats sense ànim de lucre on les institucions participants puguin compartir les col·laboracions existents entre el sector privat i el tercer sector i abordar nous projectes de col·laboració. Alhora volia posar en valor aquestes accions en vistes a que a partir de l’any que ve, les donacions a ONG, el mecenatge cultural i els patrocinis esportius gaudiran d’unes deduccions fiscals que esperem tinguin l’efecte que van tenir en altres països que van triplicar-les quan mesures semblants es van posar en marxa ja fa uns anys. L’acte també va servir de cloenda del cicle de seminaris del curs 2022-2023 i de presentació del nou cicle per al curs 2023-2024 que se centrarà a presentar les oportunitats però també les obligacions que aquesta nova normativa introdueix.
En una primera xerrada, que van compartit Grup Heracles i Creu Roja Andorrana, van posar en valor la importància del retorn a la societat a través de les col·laboracions entre el sector privat i el tercer sector i que quan l’empresa i l’entitat social comparteixes valors i estratègia és més fàcil trobar una via de col·laboració. Grup Heracles finança des del 2021 el programa PAPI de formació en primers auxilis a totes les escoles del Principat i pel qual passen cada curs més de 2.000 alumnes. L’ONG va agrair la confiança en el projecte ja que es molt valuós tenir el suport econòmic però també és igual d’important el suport moral, o la confiança que Grup Heracles demostra en el projecte PAPI. En quant a possibles millores en les col·laboracions en general, des del sector privat es valora la transparència, l’eficiència en la gestió i els seguiment dels resultats i impacte del projecte amb objectius i indicadors marcats, i des de la banda de les ONG, destaquen la importància del suport continuat en el temps per garantir l’èxit del projecte.
En la segona xerrada, protagonitzada per l’ONG GosSOS i l’empresa Anicura Món Veterinari es va introduir el voluntariat corporatiu com a una altra forma de col·laboració entre empreses i ENL. En aquest cas, l’empresa va passar un dia al refugi de GosSOS on acullen els gossos abandonats a l’espera de ser adoptats, fem una llarga passejada amb els peluts i compartint temps amb l’equip que gestiona la gossera. Des d’AniCura Món Veterinari van destacar que va ser un dia molt interessant perquè alguns membres del seu equip no havia visitat mai la gossera i va fer que coneguessin de primera mà la instal·lació. I va afegir que durant els dies previs, tot l’equip tenia moltes ganes que arribés el dia de la visita, que durant la passejada es van ajudar els uns als altres i que encara avui, dos mesos després, en parlen i volen repetir l’experiència. Per part de GosSOS, agraeixen les visites per part d’empreses ja que els dona a conèixer i després de la jornada corporativa, han notat un increment de les col·laboracions siguin per part de les mateixes empreses o del seus empleats que es converteixen en voluntaris particulars i tornen. Per tant, un win-win per totes dues parts i amb un gran benefici pels gossos que hi resideixen.
A la tercera part, Unicef Andorra i el Basquet Club Morabanc Andorra van exposar el bon encaix dels valors que comparteixen els entitats esportives i l’esport , en general, amb els de les ONG i com es pot construir comunitat i crear sinergies. Van explicar que la seva col·laboració ja té deu anys i que alguns actes, com el partit Champions for Unicef ja s’ha convertit en tot un clàssic i que polítics i esportistes d’altres modalitats ja demanen mesos abans la data per poder-hi participar. Van tornar a posar en valor la importància de que empreses i ENL vagin en la mateixa línia ja que quan la col·laboració surt de manera natural perquè forma part de l’ADN de les dues entitats, l’èxit s’aconsegueix més fàcilment. El Morabanc BCA va comentar que volen i donen espai al màxim numero d’accions socials que poden perquè volen aprofitar l’altaveu en que s’han convertir per fer més visible les causes que defensen les ENL del país. Des d’Unicef Andorra es va valorar les col·laboracions amb empreses i entitats, tant a nivell d’Andorra com a nivell internacional, no només en els programes regulars que financen sinó també quan es donen campanyes d’emergència, com l’any passat amb la crisi a Ucraïna, i que va comptar amb la implicació del sector privat per ser un canal més de recaptació de donacions.
La darrera xerrada amb la participació d’un expert en fiscalitat de l’equip d’OCPS i del responsable d’informació al contribuent del departament de duanes i tributs del Govern d’Andorra va servir per introduir breument els principals canvis que introdueix el nou marc fiscal que entrarà en vigor el proper exercici, centrant-se principalment en les deduccions que gaudiran empreses i particulars per donacions a ONG, mecenatge cultural i patrocinis esportius. També es va comentar que aquest canvis comportaran certes obligacions que es detallaran en el futur reglament que es publicarà en breu. Els dos ponents van posar de manifest que l’objectiu d’aquests canvis es incrementar i fer més atractives les col·laboracions entre el sector privat i el tercer sector i esperen que aquestes mesures aconsegueixin els mateixos resultats que van tenir quan es van implementar en altres països que van triplicar les donacions.
A l’acabar les xerrades es va presentar el nou curs que començarà el proper 7 de novembre i que té per objectius, explicar les oportunitats que la nova fiscalitat obre i fer créixer els recursos de les entitats sense ànim de lucre, sense oblidar les noves obligacions que comportarà i explorar diferents vies de col·laboració entre ONG/ENL i empreses o particulars per saber les necessitats i expectatives de cada part i poder trobar accions win-win.
Aquest curs va dirigit a gestors i tècnics d’administracions públiques, d’institucions i empreses privades, d’institucions sense ànim de lucre i d’associacions, encarregats de la gestió de l’entitat o de àrees més definides com la gestió de projectes de comunicació, mobilització de fons, finances, RSC, … o qualsevol persona interessada a complementar la seva formació personal per intervenir en projectes socials a Andorra i/o de cooperació internacional i d’acció humanitària com a eina de transformació social.
Comptarà amb ponents amb expertesa i experiència demostrada en cadascun dels àmbits que es tractaran.
Podeu consultar el programa i fer la preinscripció aquí