Definint sostenibilitat

blog sostenibilitat
pexels-mac-mullins-2534487

“Avançarem en desenvolupament sostenible si treballem en les seves tres dimensions”

.

Quan parlem de sostenibilitat, generalment ens venen al cap accions que volen lluitar contra el canvi climàtic o millorar el medi ambient en general. Però són només una part de la sostenibilitat.

.

Una definició de sostenibilitat és buscar com satisfer les necessitats actuals sense comprometre les de generacions futures garantint l’equilibri entre el creixement econòmic, el medi ambient i el benestar social. Aquest concepte actualitzat es va utilitzar per primera vegada en l’Informe Brundt­land, publicat el 1987 per les Nacions Unides, en què s’alertava sobre las conseqüències ambientals negatives que estava tenint el desenvolupament econòmic i la globalització, la industrialització i l’increment poblacional.

.

En el concepte de desenvolupament sostenible o sostenibilitat s’hi inclouen tres dimensions: l’ambiental, que té com a objectiu preservar el medi ambient sense renunciar al progrés econòmic i social i fomentar una responsabilitat ecològica que cuidi l’entorn on viu alhora que creix el desenvolupament humà; l’econòmica, que busca la rendibilitat de les activitats sent sostenibles ambientalment i socialment, generant riquesa de manera equitativa, i la social, amb el repte de trobar la cohesió i l’estabilitat de la població a través de mantenir els nivells adequats i satisfactoris d’educació, benestar, participació i conscienciació. Alguns autors també hi afegeixen la sostenibilitat política, aquella que aspira a una governabilitat clara, estable i segura que estableixi un marc jurídic que garanteixi el respecte a les persones en equilibri amb la preservació del medi ambient i el foment d’una economia responsable i solidària

.

Actualment ja totes les parts, individus, empreses i administració pública, tenim més clar que el desenvolupament ha de ser sostenible o no serà i en aquesta direcció s’està treballant. Ara el proper pas serà com mesurar les accions que s’estan posant en pràctica i saber si són efectives.

.

Article publicat al Diari d’Andorra l’11 de maig de 2021

caCatalà